Cfsa Delas Freres Featured Image Sg
Cfsa Delas Freres 1 Dg
Cfsa Delas Freres 2 Dg
Cfsa Delas Freres 3 Dg
Cfsa Delas Freres 4
Cfsa Delas Freres 5

DELAS FRÈRES WINERY
Honorable mention in architectural design

Design:

PROGRAM: Wine chai, wine shop, town house, garden; CLIENT: Champagne Deutz Delas Freres; SITE: 40 Rue Jules Nadi, Tain l’Hermitage, France; SURFACE: Chai 3 200m2; Wine shop 400 m2; Guest house 1 400m2; ARCHITECT: Carl Fredrik Svenstedt Architect, with Carl Fredrik Svenstedt, Boris Lefevre, Pauline Seguin, Thomas Dauphant, Marion Autuori, Benoit- Joseph Grange WINEMAKING: Jean-Philippe Ducoin; MANAGEMENT: Maxime Pannunzio and Laurent Hochart; ENGINEERS: Structural: Becamel Mallard; Curved stone wall: Stono; Thermal: MAYA; LANDSCAPE: Christophe Ponceau and Melanie Drevet; DECORATOR: Julia Rouzaud and Goodmoods; BUILDERS: Ferreira masons; Printemps de la Pierre Stonemasons; Graindorge Stonecutters; Les Carrieres de Provence Stone quarry; Sodimetal steelwork and cladding; Lapize electricals; CVI plumbing (chai); SOFI plumbing (house and shop); Hertrich carpentry; Roffat groundwork; Jacouton tilework; Sols terrazzo floor (shop); PHOTO: SG = Sergio Grazia, DG = Dan Glasser.

Description:

MOVING MOUNTAINS: Architecture is about projecting into the future, about envisioning what does not exist yet. It is often about making seemingly impossible things possible. Contemporary construction in solid stone requires particular engagement, mobilizing the willpower and energy of a large team of actors willing to explore unknowns, to make a new reality out of existing conditions. It is also, quite literally, about moving mountains. The Delas Freres winery revives an abandoned site in the heart of a Tain l’Hermitage, reputed for its wines grown on terraced hills above the Rhône River since the Romans. Using highly technical structural stone construction, a new wine chai and a wine shop frame a renovated guest-house and its walled garden, tying the project to its context. The wine building forms an undulating garden wall in structural stone, built for quality and emotion. The stone ties the project to the site, while the solid, porous walls create ideal conditions for wine. Ramps allow visitors to discover the wine process, and lead to views to the hills from a roof terrace. The separate wine shop faces the winery across the garden, taking the form of a linear wall with space behind shading, staggered stone pillars. A large chestnut tree shades the glazed entrance, cut out of the building to save the tree. The existing guest-house was entirely renovated, with tasting rooms and a restaurant giving onto the garden and rooms above. The undulating winery wall is carved by robot, and is post-tensioned to the foundations using steel cables. Eighty meters long and seven metres high, the wall has a geometrically stable form. Despite the unique technicity of the wall, the blocks are mounted traditionally by a two-man father and son team of stonemasons. DURABILITY: The chai is built to last. Solid, untreated materials and passive systems create good environments for the wine and visitors. The un-insulated stone walls give thermal inertia to the building and allow it to breathe, making ideal conditions for the wine aging in casks. A natural wine process is facilitated by the non-hermetic conditions and the use of a gravitational flow. The stone wall required only 25 percent of the energy of a solution in concrete, and the whole project was particularly cost efficient, despite appearances. Combined with strategies such as natural daylighting, the use of the high ground water level for heat exchange and the reuse of stone cuttings as gravel for the garden, the building is both performative and built to last.